Regatno jedrenje

Jedrio sam sa Zagorskom mornaricom

Zagorska mornarica ? Čim se izgovori ime ove mornarice usta se lagano razvalače u osmjeh, tzv. „pravi jedriličari“ bi rekli podsmjeh, ali neka ipak ostane samo osmjeh. Jer to je mornarica kod koje je zafrkancija i smijeh glavno obilježje. Ali samo na kopnu. Na moru iskazuju ozbiljnost, vještinu i znanje jedrenja, borbenost i upornost, ali i viteški i fer međusobni odnos.
Eto moji „mladići“ su imali veliku čast da budu po prvi puta pozvani na proljetnu regatu Zagorske mornarice na kojoj je nastupilo 12 jedrilica-posada. Ta se čast i ne dobiva tako lako, a lako se izgubi. Naime osnovni postulati ovog zanimljivog društva su zabava, tolerantan odnos, ne dozvoljavaju se nikakvi sukobi niti nesuglasice, te oni koji se ne uklapaju u te postulate jednostavno neče biti pozvani na njihova druženja.
No idemo na regatu. Planirana su tri plova u tri dana.

Petak:  prvi plov je startao ispred Zlarina a cilj je bio Ravni Žakan.  Admiral Zagorske mornarice gosp. Sinković sazvao je skiperski sastanak u 10 sati u Mandalini, izvršio prozivku po imenima posada , a to su bile Pačetina 1, Pačetina 3, Žabokrečina, Santa Crocce, Čučeki mali, itd. MI smo dobili naziv „Trust mozgova“, ja nisam saznao po čemu ali eto imali smo ime.
Admiral je povukao liniju preko mora od Zlarina do Ravnog Žakana i rekao. Kad se ja postavim pramcem i kažem da je start možete startati. Tko prvi dojedri do Žakana baca sidro i dočekuje te popisuje ostale. A sad na brodove i za 15 minuta isplovljavanje.
Tako je i bilo. Prognoza nam i nije bila sklona ali uz umjeren vjetar, oblačno,  i sumorno vrijeme svi su dojedrili  i vezali se na južni mol od Ravnog Žakana. Taman smo privezali i zadnji brod i tad je pojačalo, pa se i zacrnilo a i  kiša je krenula ječe ali duštvo sa jedrilica preselilo se u velebno zdanje nedavno dovršenog restorana od Hramine d.o.o. gdje se nastavilo druženje uz belu, smijeh, pjesmu i zafrkanciju. Nastao je i neki spor oko ulaska u cilj jedne posade, koja je otok obišla s druge strane, no Admiral je dao riječ tzv predsjedniku sudaca regatnog odbora koji je objasnio žalbeni postupak, otprilike ovako:  Prosvjednik treba predati žalbu u najmanje 12 primjeraka, zatim treba organizirati večeru za regatni odbor,nadzornu komisiju, odbor za žalbe, Admiralitet i još ponekog uglednog člana, posadu na koju se žali, te platiti ceh nakon većere i tek tada će  žalbena komisija uzeti u razmatranje njegovu žalbu. Palo je raznih maštovitih primjedbi, ali Admiral je podsjetio da ovo nije demokratsko društvo i da je njegova neprikosnovena i zadnja. Prosvjednik je naravno odustao ali bio je kažnjen ispijanjem gemišta na eks.

Subota: drugi dan  je Admiral odlučio da se jedri u Kornatskom kanalu. S nama je bio i jedan Menorquin te smo čak imali i startnu proceduru između Opata i broda. Momak  je imao jedno brodsko zvono i  davao je signale 5,minuta, 1 minuta i start. Start je bio idealan, kao na Orc prvenstvu. Svih 12 jedrilica bilo je u liniji , jedrilo se po umjereno do jakoj buri do Maslinika i natrag. Atraktivno brzo jedrenje sa ponekim štraorcavanjem i opet su svi bili vezani na moliću od Ravnog Žakana.
Čitajući rezultate Admiral je rekao da mu je momak sa broda u povjerenju rekao da je prerano zvonio i da su svi brodovi osim jednog  bili u prestupu, odnosno da su prerano startali, i da ne zna što je trebao učiniti ? Kad pomislim što bi to značilo u nekoj ozbiljnoj regati .. međutim ovdje je to izazvalo buru smijeha.
Opet se diglo, kiša, itd…a društvo na Kornatskom otočiću u predivnom ambijentu, imali smo i bratimljenje dviju posada, muziku naših autohtonih gitarista, ples, zabava do jutra.

Nedjelja:  Prognoza je slab vjetar uz još gore slabljenje popodne pa smo ovaj puta ranije startali. Imali smo mudar cilj na rt-u Kaprija jedva smo i do njega dojedrili , ali opet su svi uspjeli doći do cilja.  Dakle i na slabom vjetru svi dojedriše. Na rivi Zlarina svečana objava rezultata, podjela pokala i povratak u marinu.
I što reći ? Posade su izašle na more iako je prognoza bila izuzetno loša. Oživjeli smo na tri dana pusti Kornatski otočić, izvrsno odjedrili tri regate, i nevjerojatno se zabavili.  I u Mandalini na odlasku nas je konačno nagradilo sunce.

Ž.M.

 

27.ZAGREBAČKA REGATA 18 I 19.07.2009

Počelo je jutarnjim neverinom. Jedrilice samo što su se vezale , a bilo ih je i na moru. Međutim nevera je prošla i regata je počela za 22 posade navigacijom od Sukošana do otoka Babca i natrag. Jedrili su Paula, Željko, Darko i po prvi puta na jedrilici Mladen Baković i Ljubo Leovac.

Vjetar je nakon nevere oslabio da bi cijelo vrijeme jačao ,te smo regatu završili i po 30-tak čv. Skiper Jelene je skakao u more za jedrom, Đuro je sa svojom Mateom zapeo za sidreni lanac regatnog broda, Darku Fratriću je otkazala pripona jarbola, manje jedrilice su imale problema, a nama je proklizao rol uređaj za namatanje, i tako…. Stigli smo sedmi.


Drugi dan je bilo manje vjetra, više sunca pa su nam se pridružile Ljubina kćer Nina , pa Anđela i još jedan član Darkove i Željkove ekipe.

Prvi štap smo dizali spinaker i završili 10-ti. Drugi plov sam odmorio posadu, dakle bez spinakera i stigli smo peti.

13.USKRŠNJA REGATA HVAR 2009. od 31.03 do 04.04.

Eto odjedrismo i ovu regatu. Pod generalnim pokroviteljstvom SAGOVA ZAGREB i Darka Dumbovića uspjeli smo unatoč jakom jugu, kiši , doploviti do Hvara i tamo odjedriti uspješno svih 5 zadanih regata u Plavoj skupini.

Prvi dan odjedrili smo u punom sastavu 2 regate po 20-tak čv.juga i valovima, drugi dan po kiši u slabljenju i idealnom vjetru također u slabljenju od 18 do cca 9 čv.

Treći dan po bonačini, opet svi na jedrilici, pala je čak i bela u razdoblju teške tišine, ali konačno smo uspjeli dogmizati do skraćenog cilja ispred Salone 45 i Grand Soleila 46.3 , First 47.7 nije ni zajedrio.

Transfer do Hvara obavili su Mazor i Vladica, vozeći i jedreći neprekidno noć i dan 16-tak sati od Sutomišćice do marine u Palmižani.

U povratku „Paule“ sudjelovao je Drago Janković novi perspektivni mornar za pramčane poslove.

Članovi posade na Uskršnjoj regati bili su: Darko, Karlo , Lela , Drago ,

Boris, Vladica i Jurica.

U svojoj smo skupini (bili smo daleko najmanja jedrilica) zauzeli ukupno 6-to mjesto.

Iza nas je ostala jedna Salona 45 i First 47,7.

Priprema za start A skupine prvi dan

Pripreme za jedrenje prvi valoviti dan, i tim za jedrenje drugog kišnog dana

start

Start drugi dan

Navigacijska bonaca treći dan

Ekipa Paule na Hvaru


MERIDIJANOVA 5.PROLJETNA REGATA 27.02.2009.

Zimski odaziv , svega 13 prijavljenih jedrilica, ali proljetno vrijeme. Opet smo proveli krasan vikend usred zime na sunčanom moru. Goran i Paula te nove nade , Milivoj Kisić sa Dragom Jankovićem i Krešimirom Duvančićem, otplutali su dvije regatice između Preka i Sutomišćice. Opet smo bili treći iza Gringa 2 i Madibe i opet smo petljali sa našim šarenim jedrom.

Drugi dan nam se pridružio Dragan Bagarić, a zapuhao je lagani jugo, po kojem smo lijepo odjedrili i zabavili se.KARNEVALSKA REGATA 21 i 22.02. 2009- BIOGRAD

Veljača, nakon provale snijega u Dalmaciji, vrijeme se smirilo i omogućilo lijepo zimsko jedrenje na laganom vjetru i ugodnom sunčanom danu. Goran – POPAJ, Lela – Magdalena od tanguna, Boris -KLAUN, Škreblin BOG SUNCA RA, i Mazor kao ČARLI ČAPLIN, odjedrili su 4 regate , napravili dva dobra manevra, zeznuli jedno 5-6 manevara,i zauzeli treće mjesto u svojoj grupi, a bili 21 od 31 jedrilice. međutim u karnevalskom su dijelu bili najuspješnija ekipa.

Popaj i Oliva su pobijedili u kategoriji par, a sestra Magdalena je sa kardinalima i Papom osvojila nagradu za najbolju grupu.

MERIDIJANOVA JESENSKA REGATA 22 i 23.studeni 2008.

REGATA od 60 nm oko otoka Ugljana i Pašmana

Jedili su: DARKO, GORAN , ŽELJKO, LELA i MAZOR

Vremenska prognoza nije obećavala neku ugodu, ali je predvidjela snažan sjeverni vjetar tijekom cijele regate.

Međutim kasno jesensko vrijeme pokazalo je svu svoju promjenljivu ćud i malobrojnoj floti mazohista pružilo priliku za ponavljanje jedriličarskog gradiva jedrenja u svim mogućim uvjetima. Počelo je u Sutomišćici u 9 i 30 po nekakvom jadnom vjetriću tako da se desetak plovila jedva dočepalo prolaza između Jidule i najsjevernijeg rta Ugljana.

U takvim uvjetima naravno prva je okrenula najmanja i lagana Lana (Murpfy 25 sa Ivom Žderićem).

Pratila ju je naša Paula (S 37), pa odmah za njom Lea (S 40) i iza njih Madiba (Leisure 42) te Orca (S 40) s iskusnim jedriličarima iz Vodica a za kormilom je bio Damir Miloš.

Mi smo prtljali sa spinakerom pa su nas Lea i Madiba pretekle i spustile se za Lanom u Iški kanal.

Idila po laganom vjetru sa spinakerima negdje u sredini između Ugljana i Iža prekinuta je iznenadnim naletom snažnog vjetra po krmi.

Mi smo primjetili na vrijeme nadolazeću promjenu i smotali naše šareno jedro.Lana je zapela u ribogojilištu ali se odpetljala i pojurila nevjerojatnom brzinom niz vjetar. Madiba i Lea su pojurili sa postojećim spinakerima duž Pašmana no kasnije su ih srećom na vrijeme promijenili u manje inače bi imali gadnih problema.

Paula ih je pratila suzdržano malo leptirom malo mezonave. Orca je odjedrila uz Iž skoro pod Žut.

Otprilike na istom rastojanju iza Paule jedrila je Dona 333 sa Žarkom Juragom pod prenapetim spinakerom.

Mi smo dakle jurcali bez spinakera i primjetili iza nadolazeću zvijer, skratili glavno jedro na drugi krat, smotali potpuno genovu i primili udar od cca 50 čv. po krmi. Paula se propela i naprosto grabila more a više se nije imalo što kratiti.

I nakon desetak minuta zvijer se ispuhala i eto nas u zavjetrini iza Pašmanskog Zaglava. Skoro smo stali???

Vidimo Orcu koja nas je tu pretekla, dojedrivši sa zapada. Orca je naime jedrila spinakerom na istim uzdama i kasnije se na bok sjurila prema otoku Košari i između Žižnja i Pašmana također nešto prtljala. (a trenutak prije je jurila kao brzi vlak).

Vidjevši njene probleme odmah nakon jurcanja sa komadićem glavnog digli smo opet spinaker i sa njim se provukli do rta Borovnjaka .

Orca ga je prošla prije nas. Naravno tu nas je dočekao friški hladan vjetar s kopna, orcanje do Biograda i tada je Eol vjerojatno otišao negdje na večeru jer uz Biograd i Turanj smo plutali sa morskom strujom koja srećom noću vuče na sjever.

Iza Babca eto opet vjetra. U početku vrlo ugodno orcanje da bi nakon što smo prošli Mišnjak i Kukljicu pojačavalo do te mjere da smo dohvativši Ošljak trebali kratiti kako bi se dočepali mirne uvale u Sutomišćici.

Pobijedila je Madiba sa profesorom Orebom i njegovim momcima, a pošto su oni prava i istinska škola jedrenja, za ove uvjete ………nije ni čudo. Za njima je došla Lea sa Vedranom Nemešom, a nakon nje LANA sa Žderićem ..

U takvim uvjetima na takvoj laganoj jedrilici tako odjedriti stvarno je umijeće. Čestitam. A da još nisu zapeli za neke konope u ribogojilištu?

Malo iza nje stigla je Orca sa Damirom Milošem i Vodičanima a nešto više od pola sata iza Orce naša Paula (u 20.55).

Dona 333 sa Žarkom Juragom zaostala je cca sat , zatim je u 00 dojedrila Bianca (E431) sa Markom Juragom a sat iza nje Matea sa Gjurom Sekeljom. Uporni Gača Goran sa Punticom (E333) završio je također oko 3 sata ovu regatu.

Eto došli smo na dnevno-noćnu regatu a završili je u jednom danu.

I moram reći da nije bilo prehladno. A kasnije smo saznali da je u tijeku dana u Biogradu pao snijeg?

A nama je cijeli dan bilo sunčano i ajde poluoblačno,oblačno ali ugodno.

Domaćin je malobrojne mazohiste dočekao sa toplim obrocima i napitkom tako da nitko nije gladan otišao u krevet. Eto to bi bilo to.

Valjda zbog takvih ludila čovjek i voli jedrenje.

Želimir Mazor

Početna etapa uz Ugljan s pogledom na snijeg na velebitu

Opet smo uz Ugljan ali sa zapadne strane

sve to lijepo izgleda, ugodno mirno, ali………….

trenutak poslije pogled na Donu 333 sa Žarkom…… a nakon toga ……..još toliko


ZADARSKA KOKA 2008 subota 25.oktobra

Miran dan takoreći bez vjetra, odnosno tek toliko da se mogla odjedriti ova živopisna regata ispred Zadra.

Ekipa strojarska, sve mladići mojih godina, Dumbović Darko, Vladica Ormuž, Jurčec Čedomir, Švigir Nikola,

Bavoljak Dragutin te Boris Skomina,Boris Škreblin i Goran Jušić.

Zabava vrhunska, dečki su dali sve od sebe. Vjetra 3-4 čv.

U tom dizanju spinakera, spuštanju i tu tamo ponekoj pravoj orci, uspjeli smo doći 24-ti od 80-tak jedrilica.


———————————————————————————-

VIŠKA REGATA 2008 17, 18 i 19. septembra

Počelo je transferom Paule iz Sutomišćice u Split. 15 i 16-tog.

Posada za transfer iz Sutomiščice bila je Mladen Kantar, Gerhard Spindler i Želimir Mazor.

Vezali smo se u ACI marini i tamo smo dočekali Gorana .

U petak je po oblačnom danu i lagano vjetroivitom južnom vjetru krenula prva etapa Split-Vis.

Na lijevim uzdama stigosmo do Mrduje, malko smo zastali ko i mnogi drugi, povukli se pod Šoltu i tada opet na istim uzdama odjedrili do Visa. Nikad jednostavnije niti brže.U Visu smo bili za 4 sata i 43 minute, nešto prije 14 sati i umjesto na večeru otišli smo u Pojodu na ručak. Rezultat 51 ukupno, a 11-ti u 4.grupi od 22 jedrilice .

Nezaboravna muzička večer u Visu odigrala se na palubi Paule, sa posadama Dancing Lady i Matee i izvanrednim gitaristima našim Goranom, Bagović Damir, Miron Kovačić, a pjevali su svi Goran Jagodić, Žarko Juraga, Đuro Sekelj, Anthony, Hans…..

Oprostili smo se drugi dan od Gerija, koji je morao putovati za Austriju, te smo povratnu etapu odjedrili nas četvorica bez njega.

Bila je skraćena od Vodnjaka do prolaznog cilja kod Šolte, i to smo odjedrili kao 38-mi ukupno, a 7-mi u grupi što nam je bio i konačni plasman. Ispred nas su bile samo 40-tice, kako mi volimo reći one s crnim jedrima.

Bila je to borba s nevjetricom pod spinakerima. Nakon prolaska kroz cilj prve etape, procijenili smo da nemamo šanse dojedriti do Splita, i okrenuli smo provu Paule prema sjeveru.

Oko 22 sata vezali smo se u luci u Vodicama. Goran se odvezao na Murter a mi ostali smo drugi dan po prekrasnom sunčanom vremenu uplovili u Sutomišćicu.

 


26.Zagrebačka regata krstaša , Sukošan, 19 i 20 jula 2008.

Na Zagrebačku regatu trebala je stići brojna posada te sam očekivao veliku borbu sa favoritima. Brojnost se međutim kao i uvijek izjalovila ali borbenost malobrojne posade nije.

Uspješno su dva dana jedrili Nino, Lela i Davor . Drugi dan regate pridružio nam se i mladi Igor Staničić

Prvi dan na pristojnom vjetru odjedreni su štapovi na kojima su se i PAULA i cijela posada zagrijavali. Odjedrili smo malo lošije od realnih mogućnosti, ali korektno. Po malo jačem maestralu poderala nam se i genova pa smo je morali dati jedraru u Zadru da nam stavi zakrpu.

Međutim drugi dan na navigacijskom jedrenju sa pokrpanom genovom popravili smo dojam a i plasman dojedrivši ukupno deveti i tako smo osvojili deseto mjesto od 21 jedrilica koje su sudjelovale.

BRANKO je imao puno Brankica koje se znaju i opustiti, ali tek nakon regate, kad su oprale sve muške posade i odnijele veliki pokal grada Zagreba u trajno vlasništvo.

Jedrenje do Babca i natrag je bilo orcanje na jug, pa orcanje na sjever ………….

Nino vodi PULU prema cilju navigacijske regate od Sukošana oko Babca pa natrag. Prate nas na pristojnoj udaljenosti i nekoliko

jedrilica s crnim jedrima, a mi smo neprikosnoveno prvi od onih sa bijelim i to još sa zakrpama.

Sljedeće jedrenje ovisi o Vama. Ukoliko Vas se dovoljno prijavi.

Npr. Južnodalmatinska regata od Orebića do Dubrovnika , počinje 01.08. u Orebiću………..

Ili Lošinjska regata 02.08., subota i nedjelja.


 19. i 20. travnja

Odjedrena je Zlarinska regata.

Malobrojna ali hrabra posada odjedrila je Zlarinsku regatu. Veteran Milan Vukelić novi član Davor , i Mazor

krenuli su na Zlarinsku regatu iz Sutomišćice u petak ujutro.

Po kišnoj južini koja se kasnije pretvorila u predivan sunčan i lagano vjetrovit putni dan, dojedrili su u Zlarin. Tijekom noći navalio je jugo

i nije posustao niti nakon svitanja. Na vezu je izmjereno 33 čv. Pojačali smo ekipu Željkom koji već je postaje stalni član posade,

pa smo nakon dvije odgode starta ipak zajedrili zacrtanom rutom u 14 sati. Jurnjava po jugu između Prvića i Tijata, pa orcanje uz Zmajan,

zatim penjanje sve do Žirja, i onda natrag na južni rt Zlarina ,pa niz vjetar uz domaćinski otok u Zlarinsku luku. Eol nas je počastio jačinom vjetra

od 15-28 čv.da bi na kraju završili na povjetarcu.Jedrili smo suzdržano sa flokom i drugim kratom glavnog jedra, koje smo postepeno dizali do kraja.

Na kraju smo digli i naš asimetrični spinaker i uspješno ušli u cilj. 22 jedrilice natjecale su se po OPEN-u a 13 po ORC-u. Veličanstven prizor.

Lea Vedrana Nemeša (salona 40) imala je i peh i sreću istovremeno.

Pukli su joj vijci lijeve pripone, pa je morala odustati, ali srećom pripona je ostala na jednom vijku pa nije stradalo ništa drugo. Sve popravljeno i

LEA je drugi dan odlično odjedrila. Nastradao je i član posade Quebramara koji je gumenjakom prevezen na čeljusnu kirurgiju,

međutim njegova momčad je nastavila jedriti i pobijedila je. Po brodovima je bilo ponešto povraćanja, natučenih i pogrebenih

ali samo jedrenje je bilo fenomenalno.

Drugi dan ,vedar sunčan i blago vjetrovit omogućio je dvije regate u štap. Spinakeri koji dan ranije nisu bili za upotrebu zašarenili su more

između Zlarina, Prvića i Tijata. Odjedrili smo korektno te smo čak i s dva neuspješna pokušaja razvijanja našeg genakera-spinakera uspjeli ne biti posljednji.

Mi smo se naime prijavili u ORC, pa nam suparnici nisu bili nimalo laki. Možda smo zabiježili najbrži prolazak kroz ciljnu liniju na zadnjem plovu.

Naime mi smo nakon vrlo dobrog orcanja i okreta oko bove na zadnjoj krmi sa dobrom prednošću odustali od spinakera.

no kad nam se flota OPEN-aša počela opasno približavati na brzinu smo ga digli i sa njim smo odradili i zadnju orcu do cilja.

Po mirnom vremenu sa Jurom (Yanmar 3GM)i Markom (Raymarine 6000), doplovili smo do Sutomišćice , uhvatili u zadnji čas zadnji trajekt

i uz pomoć mladog vozača Davora, u ponedjeljak već veselo šljakali

na svojim radnim mjestima.

Ta tri dana prejedrili smo cca 80-tak Nm, i motorirali cca 30 Nm,


Sljedeća dva tjedna Paula zarađuje za goli život, pa ništa od jedrenja sa njom.

Rezultate možete pogledati na: http://www.more.hr/

Prijavite se za sljedeće jedrenje…………………

Želimir Mazor

PRETHODNA DOGAĐANJA:

Prvog vikenda u travnju odjedrena je Meridijanova regata. U predivnim laganim vjetrenim uvjetima

za sedmo mjesto u ukupnom plasmanu izborila se mješana posada Željka Pavičića sa suprugom Gretom,

Darkom Puzekom i Paulom Mazor. Pobijedila je lagana sportska jurilica BABALU iz Uskoka sa Markom Gabre-om za kormilom.

Ispred PAULE stigla je još LANA od Ivana Žderića, (First 36.7) KILE ,sa Davorom Kulušićem i LEA (Salona 40) Vedrana Nemeša.

Za malo su nam izmakli MADIBA (Pacer42) od Gorana Oreba i Žarko Juraga na DONI.

Rezultati na: MORE-Home-regatno polje :http://www.more.hr/default.asp?ru=323&gl=200804070000002&sid=&jezik=1

Ostali su bili za našom krmom.

Vidi galeriju slikaŽelite jedriti s nama? Javite se………………..

098 228-82