21. Regata Joshua Slocum 2015.

Zadarski kanal sa Ugljanom nasuprot i Velebitom u pozadini kao skladištem vjetra su vjerojatno najuzbudljivi prostor za jedrenje koji jedriličari mogu doživjeti. Samo se ispred Zadra može doživjeti da jedrilice jedna prema drugoj orcaju ili jedre jedna prema drugoj pod spinakerima.
Ove godine odjedrena je tradicionalna regata samaca YC Zadra, pod znakom 100-godišnjice rođenja književnika i moreplovca Jože Horvata. I ove godine održana je u suradnji sa JK Uskok-om. 9 samaca i jedna jedrilica sa posadom «ONE & ONLY» a i ta posada se sastojala od 1 člana sa skiperom Josipom Stipčevićem.
Ispred obale Petra Krešimira krenuo je prvi plov po laganoj južini. I taman pred kraj tog plova zatamnilo se nebo, Dok su prvi prošli kroz cilj sa spinakerima, ostali su već imali blagu orcu.
Maestralnim jedrenjem Žarko Juraga na Dušici (Bavaria 37) je u oštroj borbi sa Vedranom Nemešom (Salona 40) ušao u cilj drugi nakon Jerolimova (U 22) Iza njih je stigao KICOŠ, pa SARA, PUNTICA, AMRE, JADRANKA pa PETRA.
I kao što to biva posljednjih nekoliko regata samci ne mogu proći bez kiše. Ovaj puta se spustilo i lijepo pomočilo uporne «Joshue» kako nas je prozvao organizator, sudac i dušebrižnik ove regate Dragomir Penjalov.
Nakon kiše otvorilo se ono skladište nad Velebitom i srušila se bura na pokisle ali uporne samce. Krenuo je drugi plov. Start prema Ošljaku. Flota je pojurila niz vjetar. Manji su jedva kontrolirali jedrilice, a veliki su odmakli. Ovaj puta je pobjednik prvog plova Jerolimov stigao četvrti, a Žarko Juraga je opet atraktivnim jedrenjem pobijedio u ovom plovu i uzeo najveći pokal za pobjednika regate.
Drugi u ovom plovu «pod gasom» dojedrio je Vedran ( Salona 40 ) a treći Slovenac Vlado Kranjc na Sari ( Elan 31S ), koji je eto time stigao do pobjede u svojoj grupi.
Drugi u grupi III je bio Kruno Mihaljević na KICOŠ-u (Jupiter mod.), treći Ivan Nemeš na PUNTICI, (E333) a četvrti Želimir Mazor na AMRE-u (Tica 30),
Pobjednik i ukupni pobjednik regate Žarko Juraga (B37), drugi među velikima u grupi II bio je Vedran na POJI (S40) a treći Đuro Sekelj na JADRANKI (Bavaria 36)

I ove godine smo imali malu dramu. Prošlih godina glavni sudionik je bio Jerolimov kojem se na jakom jugu izvukla prednja pripona i morao je odustati. Prošle godine se zapleo u konopac od ciljne bove, srećom bez posljedica ali s gubitkom odličnog plasmana. Godinu prije Slovenac Vlado je skršio otok Mišnjak. A ove godine glavni sudionici su bili Ljubinko Magaš na najmanjoj jedrilici PETRI (7,15m) i Želimir Mazor na AMRE-u (TICA 9,15). Usljed drugog jedrenja po buri zašao sam za Ošljak u zavjetrinu a pratio me Tonček (Ljubinko Magaš) vičući da ne može više, iscrpila ga bura. Ja reko, nek upali motor i ode u luku, a on kaže da nema motora i nek nikud nejdem i pazim na njega. Ja sam tad skinuo jedra, kao i on i uzeo ga u tegalj do Uskoka. Kad smo izašli iza Ošljaka na onu zvjersku buru neznam tko je bio sretniji od nas dvojice. On se spasio, ali i ja, jer obojica jedrimo bez automatskog pilota.Tonček ga ni nema a meni pri takvim uvjetima ne može pomoći. I tako je Tonček bio drugi u najmanjoj grupi a ja sam dobio peharček za Fair play.
Dragan Penjalov organizator, Mustać domaćin u Uskoku, a Uskokov masterschif Torbarina napravio je večeru u tri sljeda za do sada najmalobrojniju grupu. Taj znameniti kuhar stvarno kuha s dušom i srcem. Nije to samo nešto spečeno pa da se nahrani narod. To su bila autorska djela našeg jedriličarskog kuhara.
Pjevaćica i svirač od prošle godine izvanrednih glasovnih i glazbenih izvedbi, ali nažalost bez publike. Čak ni nekog nezvanog gosta nije bilo. Kiša i bura nisu baš neka privlačna kombinacija.

Želimir Mazor